Kerk, watertoren, boerderijen en molen steeds aantrekkelijker!

Leegstaande kerken, watertorens, gemalen en boerderijen worden in de krappe woningmarkt steeds aantrekkelijker als koopje voor particulieren.

In en rond de steden is een speurtocht op gang gekomen naar zulke ’kluspanden’, waarbij niet altijd de hoogste prijs doorslaggevend is.

In de steden staan particulieren vaak op voorhand buitenspel door de zware concurrentie van beleggers en vastgoedontwikkelaars. Dat is niet per definitie zo bij bijzondere panden, zoals boerderijen en kerken. Hier speelt namelijk ook de wens van de verkoper een belangrijke rol. “Als je een kerkje wilt kopen en herbestemmen, dan moeten de plannen eigenlijk in alle gevallen recht doen aan het object. Daarom zijn dit soort panden eigenlijk niet te taxeren.”

Drukke stad

“Sommige mensen keren na lang in de stad te hebben gewoond terug naar hun oorspronkelijke dorp. Maar er is ook vraag van jonge gezinnen die de drukte van de stad achter zich willen laten en de rust van het landelijk gebied opzoeken. Zij trekken vanuit het westen zelfs naar Friesland of Groningen, omdat daar voor relatief weinig geld een grote woning gekocht kan worden. Ook in onze regio zien we een steeds grotere toestroom van mensen uit de Randstad."

Vaak is niet alleen de hoogte van het bod de doorslaggevende reden. Het plan, het idee en de gedachten achter het plan zijn vaak voor verkopers ook van belang. Het complete plaatje, passend bij de uitstraling en de geschiedenis, zorgen voor een bod waar men voor openstaat.

‘Verbouwkosten vallen minimaal twee keer hoger uit’

Mutters Makelaardij herkent de trend. “In de regio worden meerdere watertorens omgebouwd en ook oude 'statige panden' krijgen steeds vaker een nieuwe functie. Zelf zijn we ook veel bezig met het begeleiden van de herontwikkeling van leegstaande boerderijen of oude molens”, zegt Rob Mutters. “Het is wel heel bijzonder, wonen in een oude molen. Door de hoge kosten van de verbouwing is zoiets niet voor starters. Hoewel er ook voorbeelden zijn van projecten die dat wél zijn. Bijvoorbeeld een oude pastorie of tandartspraktijk die tot appartementen wordt omgebouwd. Zoiets lost het tekort niet direct op, maar zorgt wel voor doorstroming.”

Specialistenwerk

Kopers trekken ook vaker gezamenlijk op. “Ik zit straks met twee gezinnen, die samen een boerderij vlakbij Heukelum willen kopen”, zegt Rob Mutters. “Het ene gezin wil in het voorhuis wonen, het andere in de schuur die zij willen verbouwen. Dit is niet eenvoudig, omdat de boerderij nu een agrarische bestemming heeft. Voor de financiering moet de bank zeker weten dat de koper er in mag wonen. Het is echt specialistenwerk om zoiets te regelen.”

Wij helpen u graag

Als specialist in het buitengebied en met veel kennis van herontwikkeling helpen wij u graag bij uw zoektocht naar de ideale woning! 

 

(Bron: Telegraaf - onder eigen redactie herschreven)