Nederlandse huizenbezitters meest tevreden

Nederlanders zijn het gelukkigst van Europa als het gaat om hun woonsituatie. Hiernaast hebben Nederlanders het minste moeite met het betalen van hun hypotheek. Zo vindt slechts 4% het moeilijk om aan de maandelijkse verplichtingen te voldoen.

Ook op andere vlakken komt Nederland positief uit de vergelijking, zo blijkt uit de ING International Survey. De meeste Nederlanders zijn, ondanks positieve vooruitzichten over de prijsontwikkeling, niet naïef over het feit dat huizenprijzen ook kunnen dalen.

De meeste Nederlanders hebben geen problemen met het betalen van hun hypotheek. Slechts één op de vijfentwintig huizenbezitters geeft aan dit lastig te vinden. In Duitsland gaat het om één op de negen huizenbezitters, in België om één op de zes. Gemiddeld in Europa heeft zelfs bijna 20% van alle huizenbezitters moeite met het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. In ons land wordt bij het verstrekken van een hypotheek relatief streng getoetst op inkomensnormen. Hierdoor wordt het risico beperkt dat huizenkopers in problemen raken. Wanneer dit toch gebeurt, is dit vaak het resultaat van een substantiële daling van het inkomen, bijvoorbeeld door echtscheiding of werkloosheid.

Bron: ING Nederlanders hebben minste moeite met betalen hypotheek