10 augustus 2021 | Nieuws

Nieuwe Hollandse Waterlinie staat op de Werelderfgoedlijst

Een plek op Unesco’s Werelderfgoedlijst betekent wereldwijde erkenning. De Taj Mahal in India en de Chinese muur staan bijvoorbeeld in deze lijst, en nu is daar ook een Nederlands stukje historie aan toegevoegd. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, die voor een deel langs ons prachtige werkgebied loopt, staat op de Werelderfgoedlijst!

De Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt samen met de Stelling van Amsterdam een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen die Nederland in het verleden beschermden tegen vijanden. De stelling bood ook bescherming tegen hoogwater in de rivieren. Waterwerken zoals deze vind je nergens anders ter wereld. De linie, die werd aangelegd in opdracht van Koning Willem I in 1815, is 85 kilometer lang en kent 45 forten, zes vestingen en twee kastelen. In totaal werd de linie drie keer ingezet: tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870), de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog.

Wat deze plek op de Werelderfgoedlijst vooral bijzonder maakt, is het feit dat een aantal van deze forten en vestingen dwars door ons werkgebied lopen. Kunstfort Asperen, vesting Gorinchem, GeoFort en fort Vuren zijn bijvoorbeeld onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat we in een prachtige, historierijke omgeving wonen wisten we natuurlijk allang, maar het is ontzettend bijzonder dat het gebied nu ook wereldwijde erkenning krijgt.

Wil je meer weten over de forten en vestingen die in ons werkgebied te vinden zijn? We vertellen je er graag over!

Hollandse Waterlinie

Kunstfort Asperen

Dit cultuureiland bij Asperen ligt aan de rivier de Linge en werd gebouwd rond 1845. Het fort kreeg in eerste instantie een bomvrije geschutstoren en een gracht met ophaalbrug eromheen. Later kwam er een kanon remise (een schuilplaats) en diende het fort als magazijn voor batterijen van munitie in de buurt. Bij de ingang van het fort vind je een wachthuisje, dit werd gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Copyrights © Marcel van Kerkvoorde c/o Pictoright.nl (CISAC) 

Vesting Gorinchem

Een vesting is een middel om een stad te verdedigen tegen vijandelijke invallen. Rond 1600 werd Gorinchem een moderne vesting, inclusief vestingwal met bastions en poorten waardoor de stad dubbel zo groot werd. Vandaag de dag kun je wandelen over de vijf kilometer lange vestingwal en langs de Lingehaven, of museum Hendrik Hamel bezoeken om de geschiedenis van deze stad optimaal te herbeleven.

GeoFort

Om de Linge en de Lingedijk af te sluiten en Fort Asperen te beschermen, werd in 1817 een langwerpig fort met zeven bomvrije gebouwen aangelegd bij Asperen. Vandaag de dag vind je hier GeoFort, een interactief science center op een forteiland, waar je meer kunt leren over onder andere big data en nieuwe energiebronnen. GeoFort is leuk voor jong en oud én geschikt voor bruiloften en leuke bedrijfsuitjes. 

Fort Vuren

Fort Vuren werd gebouwd in 1844 en moest voorkomen dat de vijand richting het westen trok. Dankzij een Duitse luchtaanval aan het begin van de Tweede Wereldoorlog kwam het fort in Duitse handen en dat bleef het tot het eind van de oorlog. Je leest het al: dit is een fort met een rijke geschiedenis. Je kunt alles over deze geschiedenis terugzien in het WOII & Vliegeniersmuseum dat nu in het fort gevestigd is. Bovendien kun je in en rondom het fort ontzettend leuke wandelroutes volgen.

Slot Loevestein

Slot Loevestein, wie kent het niet? Het slot staat vooral bekend om de plek waarvandaan Hugo de Groot in 1621 in een boekenkist wist te ontsnappen. Het kasteel diende destijds nog als staatsgevangenis, later werd het vanwege de strategische ligging op de grens van Gelderland, Brabant en Zuid-Holland onderdeel van de Oude (later Nieuwe) Hollandse Waterlinie. Het slot staat middenin een prachtig rivierenlandschap waar van alles te beleven is voor het hele gezin! Bezoek het kasteel, het soldatendorp of het museum en leer van alles over de rijke geschiedenis van dit slot en de omgeving.

Werk aan de Diefdijk

Werk aan het Spoor Diefdijk werd in 1880 als versterking gebouwd aan de spoorweg Dordrecht-Elst. Omdat de spoorweg de Nieuwe Hollandse Waterlinie doorsneed moest dit werk bescherming bieden. Vijf jaar later, in 1885, werden nog meerdere schuilplaatsen – remises – bijgebouwd. Een fortwachterswoning bevindt zich aan de andere kant van de Diefdijk. Je bereikt het fort via een brug aan de westkant van het werk.

Terug naar het overzicht