CBS: prijzen stijgen door, gemiddeld aantal bezichtigingen neemt af

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stijgen de prijzen van koopwoningen nog steeds hard door, maar wel minder hard dan vorige maand. Makelaars merken dat de markt aan het veranderen is: minder kijkers en de tijd van extreme overbiedingen lijkt voorbij.

 

Vergeleken met een aantal jaar geleden, spreken we nog altijd van een zeer gekke woningmarkt. "Maar", zo zegt Steven Lagerweij van makelaarsgroep Vivantes tegen NOS, "er is nog geen enorme omslag." 

 

Vooral kluswoningen lijken in populariteit te dalen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat aannemers moeilijk te vinden zijn en bovendien erg duur zijn. Instapklare appartementen en eengezinswoningen gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank, daar wordt regelmatig ook flink op overboden. 

 

NOS meldt dat volgens makelaars mensen hun huis sneller te kopen zetten door de onrust op de woningenmarkt. De snelstijgende hypotheekrente is daarvan de voornaamste oorzaak. Hierdoor stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen. Ook de oplopende inflatie en de oorlog in Oekraïne spelen een rol.  

 

Mutters' mening: 

Bart-Jan Mutters: "Ook wij zien de woningmarkt wat meer stabiliseren. Woningen staan over het algemeen wat langer te koop en overbieden is niet in alle gevallen de norm. Uiteraard houden we de ontwikkelingen op de huizenmarkt nauwlettend in de gaten en zullen we hierover altijd transparant zijn naar onze verkopers." 

 

Bron: NOS