'Hoge huizenprijzen vormen risico voor Nationale Hypotheek Garantie'

Door de hoge huizenprijzen rond veel grote steden kunnen starters daar nauwelijks meer gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), omdat hun huis daarvoor te duur is. Daardoor kan dit vangnet voor hypotheekrisico's niet meer worden ingezet waar het eigenlijk voor is bedoeld.

NHG beschermt starters nu tegen de risico's van een hypothecaire lening tot 265.000 euro en is voor met name die starters een belangrijke steun in de rug bij de aankoop van hun eerste woning.

De Nationale Hypotheek Garantie geldt namelijk als een vangnet voor hypotheekrisico's, bijvoorbeeld als huiseigenaren te maken krijgen met een sterke inkomensval. 

De VEH vraagt verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren te onderzoeken of er flexibeler kan worden omgegaan met de kostengrens van de NHG. Volgens een woordvoerder van VEH zijn de risico's "juist het hoogst in regio's waar de prijzen het hoogst zijn". 

De VEH zegt zelf niet direct een oplossing voor de ontstane situatie, maar stelt het probleem slechts te signaleren. Een oplossing zou een flexibele NHG-grens kunnen zijn, stelt de belangenorganisatie.

Meer weten?

Neem contact met ons op via WhatsApp en we brengen u met de juiste persoon in contact. Voor advies rondom hyptoheken en financiering werken wij samen met 'De Hypotheekadviseur Leerdam'