Volgende week begint de 'Week van de Starter'!

Dit is een gezamenlijk initiatief van tien belangrijke woonpartijen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Om starters te ondersteunen bij het zoeken van een huur- of koophuis wordt in de Week van de Starter hun informatiepositie versterkt. Ook wij willen hier ons steentje aan bijdragen!

 

Als starter op de woningmarkt is het de laatste jaren erg lastig om je voet tussen de deur te krijgen. Woningprijzen stijgen en het aanbod dat op de markt komt wordt snel verkocht of wordt voor je neus weggekaapt door een investeerder die het voor een hoge huurprijs in de markt zet. 

Om starters op weg te helpen kun je Mutters Makelaars & Adviseurs rekenen op intensieve begeleiding gedurende het gehele traject. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  1. Leg de lat niet te hoog. Dankzij het woningtekort is een tussenwoning in de binnenstad nu misschien geen optie. Maar als je uitwijkt naar een andere wijk of een dorp in de buurt, kun je wellicht wel een woning kopen. Een tip van Sylvia: “Ga vooral veel sparen! Wellicht kunnen ook je ouders bijdragen in de vorm van een schenking. Deze manier van schenken is speciaal door de overheid in het leven geroepen, zodat starters hun eerste woning makkelijker kunnen kopen”.  
  2. Stap voor stap naar je droomhuis. Je hoeft niet in één keer een kant en klaar huis te kopen. Het is vaak veel slimmer om voor een huis te kiezen op de locatie waar je graag wilt wonen. Vervolgens kun je stap voor stap aanpassingen in de woning doorvoeren en het om te bouwen tot je droomhuis. Als aankoopmakelaar bekijken we samen het huis. We kijken dan vooral de mogelijkheden en kansen die er zijn. Je kunt daarbij denken aan de mogelijkheid tot zonnepanelen, verduurzaming en dat soort zaken. Doordat je huis zelf stroom op wekt, gaan je maandelijke lasten naar beneden.
  3. We kijken samen naar de bouwkundige staat. Terwijl de ene woning net vers is opgeleverd, staat de ander wellicht al jaren op dezelfde grond. De onderhoudsstatus van een woning heeft veel te maken met het bouwjaar, maar is ook zeker af te lezen uit recente verbouwingen. Denk bijvoorbeeld eens aan een nieuwe badkamer, WC, keuken of vloer, maar vergeet ook vooral het schilderwerk, de cv-ketel en eventuele andere installaties niet. Wanneer dit alles naar jouw wens is kan de woning een stuk aantrekkelijker zijn. Samen gaan we op zoek naar meer informatie over de onderhoudsstatus om zo jouw eventuele verbouwkosten inzichtelijk te kunnen maken. Bovendien kunnen we dan direct onderzoeken of er nog garantievoorwaarden op het uitgevoerde werk gelden.
  4. Bezoek de woning op verschillende momenten. Bijvoorbeeld om de drukte in te schatten en te ontdekken wanneer de zon in de tuin of op het balkon schijnt. Hoe mooi een woning ook aan de binnenkant is, de buitenkant én de plek waar het huis staat is zeker niet onbelangrijk. Wanneer je in de buurt woont of de locatie van de woning goed kent, bezoek dan op verschillende dagen en momenten het huis om de drukte rondom jouw ideale woning goed in te kunnen schatten, de parkeergelegenheid te onderzoeken en te ontdekken op welk momenten de zon in de tuin of op het balkon schijnt. Woon je wat verder weg? Vraag dan gerust eens in de omgeving van de woning om wat meer informatie te achterhalen. Zo leer je meteen (directe) buren kennen en ontdek je of jij je in deze buurt thuis kunt voelen en of er voldoende voorzieningen voor jou zijn.

Speciale website voor starters gelanceerd

Om starters te ondersteunen bij het zoeken van een huur- of koophuis wordt in de Week van de Starter hun informatiepositie versterkt met de lancering van de website www.startenopdewoningmarkt.nl.

Drie video's over NHG 

Marcel Sippekamp (NHG) legt uit hoe je als starter zonder vast contract toch een huis kunt kopen. Weet jij al wat een intentieverklaring, de arbeidsmarktscan en een perspectiefverklaring is?
Stel je wordt werkeloos of arbeidsongeschikt, hoe kun je dan je hypotheek betalen? In deze video wordt uitgelegd waarom NHG afsluiten aan te raden is, wat het inhoudt en wat de kosten zijn.
Als starter heb je misschien nog een studieschuld. Maar kan je dan wel een huis kopen? En wat voor invloed heeft de studieschuld op het maximaal te lenen bedrag?