9 tips voor woningzoekers

Een huis kopen is natuurlijk iets anders dan een halfje bruin, nieuwe zomerjas of tweedehands bolide aanschaffen. Dat snappen we maar al te goed. Maar weet ook: goed beslagen ten ijs komen zorgt dat die zoektocht naar een nieuwe stulp geen langetermijnproject wordt.

 1. Wensenlijstje
  Een wensenlijstje geeft het nodige inzicht. Want wat wilt u nu echt als het op uw droomhuis aankomt? En dan hebben we het niet alleen over het aantal gewenste vierkante meters, de hoeveelheid kamers en of er een tuin aan dat huis vast moet zitten – dat is óók allemaal belangrijk en moet zeker op uw lijstje komen, maar denk vooral ook aan: hoeveel kilometers wilt u forensen? Wilt u echt de stad uit? Wilt u een rijtjeshuis of een vrijstaande woning? En wordt u warm van nieuwbouw of toch liever een jarendertighuis?
 2. Kijk vooruit
  Hoewel u nu misschien alleen, of net samen bent, of juist weer samen omdat de kinderen de deur uit zijn, ziet uw leven er wellicht over pak ‘m beet 5 of 10 jaar anders uit. De toekomst voorspellen blijft natuurlijk een métier op zich, maar nadenken erover (komt er gezinsuitbreiding, ga ik meer thuiswerken?) maakt dat u weet welk huis het beste bij uw toekomst past.
 3. Reality check
  Weet wat u te besteden hebt. Voordat u in een huis staat waar u helemaal verliefd op bent, maar financieel gezien niet haalbaar is.
 4. Overleg met een aankoopmakelaar
  Handig hoor, iemand die u bijstaat. Kun u zich richten op het huis, zij op de regels, inspectie, waardebepaling en of er al dan niet een bouwtechnische keuring nodig is.
 5. Eerst het plaatje dan het praatje
  Bevalt het huis niet op de foto dan zal dat waarschijnlijk ook niet zo in real life zijn. Bespaar uzelf dus de moeite.
 6. Enig voorwerk voorkomt teleurstellingen 
  Scan daarom de omgeving. Belangrijk dat er een school in de buurt is? Check het op de site van de gemeente. Water voor een bootje? Kijk op Google Streetview hoe ver u moet lopen naar de dichtstbijzijnde sloot.
 7. Vertrouw op uw gevoel
  Wat is het eerste gevoel dat u heeft als u een huis binnenstapt? Laat u niet afleiden door allerlei verkooptrucs, maar voel het huis. Klinkt wat zweverig misschien, maar een huis koopt u voor een groot deel op onderbuikgevoel.
 8. Verken de buurt
  Zie u zichzelf hier rondlopen? Boodschappen doen? Een straatfeest organiseren? Kortom: ziet u zichzelf hier wonen?
 9. Kijk gerust een tweede keer
  En neem naasten mee voor die tweede bezichtiging. Andere ogen zijn kritischer en zien dingen die u misschien over het hoofd hebt gezien.

 

(Bron origineel artikel: www.funda.nl/thuis)